WordPress

WordPress

when words are not enough for life

TVR Iasi, la un pas de a ramine pe drumuri
     media: 0.00 din 0 voturi

postat de onishor in 2007-06-08 15:49
Studioul teritorial Iasi al TVR risca sa ramina fara sediul in care functioneaza de la infiintare. Mitropolia Moldovei si Bucovinei a cistigat in instanta cladirea pe care institutia media ieseana o are in administrare, resuscitind pentru aceasta o organizatie non-guvernamentala din secolul trecut.

Saptamina trecuta, in dimineata zilei de 16 mai, reprezentantul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei (MMB), preotul jurist Grigore Constantin, a venit la sediul studioului teritorial al Televiziunii Romane din Iasi, cu o decizie de executare silita din imobilul situat in stada Lascar Catargi nr. 33. Studioul si-a intrerupt doua din cele trei duplex-uri pe care le avea atunc cu jurnalele de stiri de pe TVR 1, la orele 7.00, 8.00 si 9.00. Dupa putin timp a sosit si executorul judecatoresc Gabriel Barca si apoi o reprezentanta a Societatii Femeilor Ortodoxe din Romania (SFOR). In aceeasi zi, Judecatoria Iasi a decis sa suspende decizia de executare silita in urma contestatiei depuse de conducerea TVR Iasi.


Societatea Femeilor Ortodoxe – translatie in timp


In anul 1919, principesa Olga Sturdza a cumparat cladirea veche, adica Palatul Sturdza, una din cele doua cladiri unde se afla sediul TVR Iasi, pentru Societatea Nationala Ortodoxa a Femeilor din Romania, filiala Iasi. Aceasta societate se afla sub tutela Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si avea ca activitate colecte pentru binefacere, actiuni de educatie si cultura. Apoi, in aceasta cladire a functionat Liceul Ortodox de Fete, tot sub obladuirea acestei organizatii iar in 1948, imobilul este nationalizat de catre regimul comunist, trecind astfel in proprietatea statului. Totodata, societatea a fost desfiintata, pe o perioada nedeterminata. In 1979, pe acest teren, alaturi de Palatul Sturdza, s-a construit cea de-a doua cladire, in care a functionat, pina in decembrie 1989, Scoala Regionala de Partid. Dupa ’90, statul a cedat dreptul de administrare a imobilelor televiziunii, unde isi vor avea sediile Studioul Teritorial TVR Iasi si Studioul Radio Iasi.

In 2004, Societatea Nationala Ortodoxa a Femeilor din Romania se revigoreaza si devine Societatea Femeilor Ortodoxe din Romania, declarindu-se continuatoare a acesteia, infiintata in 1919 si desfiintata in 1948. In timp ce declarase recurs la hotarirea Curtii de Apel Iasi, din martie 2006, organizatia femeilor ortodoxe avea si o actiune in contradictoriu cu Ministerul Culturii si Cultelor, prin care cerea sa i se recunoasca statutul de continuator in drepturi fata de Societatea Nationala a Ortodoxa Femeilor din Romania, care isi incheiase activitatea in 1948.


De-a baba oarba prin tribunale


Toata povestea a inceput in anul 2004 cind Societatea Femeilor Ortodoxe a chemat in instanta Societatea Romana de Televiziune (SRTV), Studioul Teritorial Iasi, Societatea Romana de Radiodifuziune, Studioul Teritorial Radio Iasi, Ministerul Apararii Nationale si Spitalul Militar Iasi pentru ca, printr-o actiune prin revendicare, sa le fie lasate in deplina posesie imobilul situat in strada Lascar Catargi nr. 33, terenul cu toate constructiile si cladirile care se gasesc acolo. „Ne-am judecat in acest proces, au pierdut in prima instanta, li s-a respins cererea in a doua instanta, au declarat recurs si cind eram in recurs au cerut suspendarea judecatii acestui caz, pentru ca, prin decizia nr. 567 din anul 2005, a Comisiei Speciale pentru Retrocedarea Bunurilor care au apartinut Cultelor Religioase din Romania, acest imobil le-a fost retrocedat. Deci au cerut suspendarea judecatii revendicarii pentru ca li se retrocedase cladirea prin decizie”, a declarat avocatul SRTV, Camelia Badelita.

Impotriva acestei decizii, SRTV a formulat contestatie, Curtea de Apel Iasi a admis contestatia si a decis anularea deciziei. Totusi, impotriva hotaririi de anulare a Curtii de Apel Iasi, Societatea Femeilor Ortodoxe si Mitropolia Moldovei si Bucovinei , au declarat recurs si la 22 martie 2006. Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat o decizie prin care a considerat ca SRTV nu are calitate procesuala si in consecinta, decizia comisiei de retrocedare a ramas valabila, asa cum fusese ea emisa initial. Din aceasta cauza, Societatea Femeilor Ortodoxe si Mitropolia au solicitat repunerea pe rol a dosarului in revendicare si s-au prezentat la sediul TVR, unde au cerut sa li se dea cladirea. „Recursul este in curs de solutionare, iar in ceea ce priveste cererea lor de predare efectiva a cladirii, Studioul Teritorial Iasi si Societatea Romana de Televiziune au apreciat ca, in conformitate cu prevederile Ordonantei 94/2000, care este o ordonanta privind retrocedarea bunurilor preluate abuziv, pentru ca sa se poata semna un protocol de predare - primire a cladirii, este necesar ca in termen de 30 de zile de la raminerea definitiva a deciziei de retrocedare bunul cu pricina, deci imobilul din Lascar Catargi, sa fie trecut din domeniul public, unde este si in prezent, in domeniul privat”, a adaugat Camelia Badelita.

In urma judecarii contestatiei la hotarirea de executare silita cu care s-a prezentat consilierul juridic al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei la sediul TVR Iasi, in dimineata zilei de 16 mai, „s-a pronuntat suspendarea provizorie a deciziei de executare silita pina la judecarea contestatiei, din 4 iunie. Se mizeaza ca ne va ramine cladirea noua care este construita in ’79 si doar pamintul este al Societatii Femeilor Ortodoxe. Deocamdata statul este cel care poate decide trecerea in proprietate privata a cladirii, din domeniul public”, a declarat directorul TVR Iasi, Vasile Arhire.


„Decizia de executare silita a fost abuziva”


In acest moment imobilul din strada Lascar Catargi se afla in propietatea statului, deci face parte din domeniul public. Pentru ca acesta sa poata fi preluat de Societatea Femeilor Ortodoxe din Romania si de Mitropolie trebuie trecut in domeniul privat, trecere care se poate face printr-o Hotarire de Guvern. Atita timp cit bunul este in domeniul statului nu se pot face acte de executare silita si de urmarire si de predare. „Decizia de executare silita cu care a venit Grigore Constantin saptamina trecuta la sediul TVR Iasi a fost abuziva”, a precizat avocata Camelia Badelita.

Problema este insa mai complicata pentru ca decizia de retrocedare este formulata ambiguu. Cert este ca Societatea Femeilor Ortodoxe a solicitat retrocedarea imobilului Palatul Sturdza iar comisia le-a retrocedat un imobil descris prin vecinatati, fara identificarea exacta a cladirii. Or, pe acest teren sint doua cladiri: una este Palatul Sturdza si una este o alta cladire construita la 1979 care nu a fost niciodata proprietatea acestei societati, imobilul nou raminind in continuare in proprietatea statului si in administrarea Societatii Romane de Televiziune. „Pentru ca lucrurile suna asa, ei au incercat sa faca executarea silita asupra intregului teren si a celor doua cladiri, si-au intabulat (n.r. intabulare - inscrierea directa a dreptului real imobiliar in cartea funciara) abuziv si cea de-a doua cladire in proprietatea lor, profitind de ambiguitatea deciziei de retrocedare, si au incercat sa intre inclusiv in posesia cladirii. Astea sint cele doua motive pentru care noi ne-am opus executarii silite pe care au inceput-o si am explicat ca nu putem schimba un protocol de predare. Teoretic nu exista un act juridic care sa justifice predarea cladirii noi, dar terenul este al lor, este retrocedat tot, dar avem in vedere ca statul este proprietar suveran si va proceda cum va crede de cuviinta”, a declarat avocata Badelita.

De cealalta parte a baricadei, consilierul juridic al Mitropoliei sustine ca a recurs la executare silita pentru ca a epuizat toate caile de intelegere pe cale amiabila cu conducerea TVR Iasi. Totodata Mitropolia are nevoie de acest imobil pentru Radio Trinitas. Postul de radio trebuie sa evacueze actualul sediu, din doua chilii din turnul Manastirii Golia, care va intra intr-un program de reabilitare incepind cu toamna acestui an. „Am trimis impreuna cu doamna Margarita Vlad, presedintele societatii, vreo cinci-sase adrese catre TVR. Am vorbit si cu Titi Dinca, directorul adjunct al TVR de la Bucuresti, care vrea sa semneze cu noi o inchiriere insa directorul TVR Iasi, Vasile Arhire se opune abuziv, pentru ca el nu are nici macar personalitate juridica. Noi vrem sa dam un ajutor. Am cerut doi euro. Este o dovada de generozitate din partea Mitropoliei si a Inalt Prea Sfintitului. In conditiile in care nu avem incotro, trebuie sa facem presiune si sa ocupam citeva camere din imobilul TVR”, a precizat parintele jurist Grigore Constantin.

***

Imobilul si terenul in care isi are sediul TVR Iasi si Radio Iasi, din strada Lascar Catargi nr. 33, revendicat in instanta de Societatea Femeilor Ortodoxe, are o suprafata de 6000 de metri patrati si valoreaza aproximativ sapte milioane de euro. Consiliul de Administratie (CA) al TVR, care s-a intrunit imediat dupa judecarea contestatiei a decis ca va face toate demersurile posibile pentru rezolvarea situatiei sediului. S-a hotarit infiintarea unui grup de lucru pentru gasirea unor solutii. De asemenea Televiziunea Publica va cere sprijin Guvernului Romaniei pentru gasirea unei cladiri in care TVR Iasi sa-si poata desfasura activitatea. Insa daca nu va putea functiona in conditii optime, CA va permite intreruperea emisiei acestui studio teritorial: „TVR este de buna credinta in ceea ce priveste respectarea deciziilor legale privind retrocedarea cladirii, insa plecarea noastra de acolo echivaleaza cu intreruperea emisiei”, au spus membrii CA. Pina la o hotarire atit de drastica urmeaza sa se judece pe 25 mai o contestatie la executarea silita, pe 29 mai o revizuire la nota Curtii de Casatie si Justitie, iar pe 4 iunie o alta contestatie la executarea silita.

TVR Iasi, emite timp de doua ore jumatate pe zi, prin satelit pe canalul TVR 2, are interventii la jurnalele de stiri de pe TVR 1 si pe TVR International.


Ultima solutie: Haga

Cele doua cladiri din strada Lascar Catargi nr. 33 au fost date spre administrare in 1990 Societatii Romane de Televiziune, studioului teritorial Iasi, de la Ministerul Apararii Nationale, printr-o Hotarire de Guvern. „Noi aveam cladirea resedintei fostului prim secretar si am cedat-o Protopopiatului pentru protocol, a fost o intelegere intre noi si Protopopiat. Cealalta cladire (n.r. cea noua) ne-a fost data de Guvernul condus de Petre Roman, de atunci. Prin legea de organizare a SRTV din ’94, aceasta cladire ne-a revenit noua. Mitropolia s-a constituit pe nedrept parte revendicativa. Ei si-au schimbat tactica si au reintemeiat aceasta societate a femeilor ortodoxe care de fapt nu are continuitate. Cind noi am primit primit aceasta cladire, am luat-o de la Administratia Locala”, spune Grigore Ilisei, director al TVR Iasi in perioada 1990-1994. De asemenea, acesta apreciaza ca singurul demers posibil in aceasta situatie se regaseste la Forurile Europene, adica la Curtea de Justitie de la Haga.

Chiriasi ai Bisericii

O situatie fara precedent a fost semnalata in comuna nemteana Agapia, tot un caz de retrocedare a terenurilor catre Biserica. Dupa ce manastirea din localitate a solicitat si primit, conform legii 18, aproape 50 de hectare de teren in intravilanul comunei, s-a constat ca o parte din pamint este sub casele si in curtile a 39 de localnici. Oamenii au si ei acte de propietate pe pamint, emise inca de la improprietarirea facuta de regimul comunist. Reprezentantii Primariei Agapia ridica din umeri si nu stiu ce sa mai faca in acest caz pentru ca au inceput sa primeasca solicitari de autorizatie de constructie chiar pe terenul pe care au acte atit manastirea cit si localnicii.

29 dintre cele aproape 50 de hectare retrocedate catre Manastirea Agapia se afla si in proprietatea satenilor. Acestia nu au stiut nimic pina acum si unii dintre ei chiar si-au vindut terenurile cu buna credinta unor oameni care vor sa-si ridice vile sau chiar pensiuni in zona. Prelatii spun insa ca pamintul le apartine si primaria nu are voie sa elibereze autorizatii de constructie fara aprobarea lor. Oamenii sint insa revoltati pentru ca au si ei acte care dovedesc proprietatea pamintului.

„Reprezentantii Primariei se afla intr-o mare dilema si nu stiu cum sa actioneze in acest caz. Atit Biserica Agapia cit si oamenii au acte de proprietate pe acest teren. Localnicii au fost improprietariti in timpul regimului comunist, iar biserica si-a revendicat acum terenurile preluate abuziv”, a declarat secretarul Primariei Agapia, Neculai Mihut.

Fetele bisericesti spun ca, desi au acte de proprietate pe terenurile pe care se afla gospodariile oamenilor, ii vor lasa sa le foloseasca in mod gratuit cu conditia sa nu efectueze nici un fel de lucrari de constructie. De partea cealalta, localnicii aflati in aceasta situatie s-au trezit ca, dupa zeci de ani in care au avut in proprietate terenul, vor deveni simpli chiriasi ai bisericii si ca nu au voie nici macar sa efectueze nici macar lucrari de reparatie a caselor fara voia prelatilor de la Agapia.


Comentarii


    Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile    Termeni si Conditii de Utilizare