WordPress

WordPress

when words are not enough for life

Studentia lor sub acoperire s-a terminat!
     media: 5.00 din 1 vot

postat de onishor in 2007-06-08 15:55


In vremuri in care in Statele Unite ale Americii zeci de studenti sint ucisi in actiuni teroriste, patru studenti din Iasi sint cercetati pentru crima cu premeditare, iar doi dintre acestia sint inca in libertate. O poveste inca destul de neclara contureaza liniile generale ale tragicului eveniment: o studenta in anul al doilea impreuna cu iubitul sau isi ucide cu cruzime amantul, apoi cu alti doi studenti ascund cadavrul si sterg toate urmele. Timp de trei luni cei patru si-au continuat viata ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat. Ba chiar s-au mutat din locuinta in care si-au omorit victima. Toate firele anchetei au dus spre vinovati scotind la iveala chiar si alte antecedente penale. Cei patru traiau o altfel de studentie in care aveau cu totul alte preocupari decit cele pe care ar fi trebuit sa le deprinda in anii de facultate.

Scenariul unui asasinat ca-n filme


O oribila crima a cutremurat saptamina aceasta mediul studentesc. Patru tineri acuzati de omor cu premeditare si complicitate la omor cu premeditare au fost arestati duminica 29 aprilie. Crima a fost comisa in urma cu trei luni intr-un apartament din cartierul Nicolina, de pe strada Frumoasa, unde doi suceveni, Mihaela Alina Horeanu, in virsta de 21 de ani, studenta in anul al doilea la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor a Universitatii „ Alexandru Ioan Cuza ” si Vlad Scurtu Irimia, in virsta de 19 ani, student in anul I la Facultatea de Informatica a aceleiasi universitati, au omorit cu multiple lovituri de cutit si de bita de baseball un barbat din Botosani, Daniel Mancas, de 32 de ani. Dupa ce l-au ucis, acestia si-au chemat doi prieteni, tot studenti, Alexandru Stan, de 21 de ani, student in anul al III-lea la Facultatea de Constructii, sectia Instalatii, a Universitatii Tehnice „Gh. Asachi” si Daniel Braescu, student in anul al V-lea la Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa”, pentru a-i ajuta sa curete urmele din apartament si sa scape de cadavru. Toti patru au luat masina lui Mancas si au dus trupul neinsufletit la Suceava unde l-au ingropat, in comuna Ciprian Porumbescu, la marginea unei paduri. Dupa citeva zile acestia s-au intors si au acoperit locul cu citiva saci de pamint de flori, pe care i-au cumparat din Iasi. Masina, un Audi A4 din 2002, a fost vinduta apoi unor interlopi din Bucuresti, cu doar 900 de euro, pe cind valoarea acesteia ar putea ajunge pina la 13 mii de euro. Acestia au dat-o mai departe astfel incit automobilul a schimbat 16 proprietari din opt orase. In urma investigatiilor efectuate de lucratorii Serviciului de Investigatii Criminale a Inspectoratului de Politie a Judetului Iasi, cu sprijinul Directiei de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane precum si al Serviciului Roman de Informatii si al Serviciului Independent de Informatii si Protectie Interna in judetele Iasi, Botosani, Suceava, Constanta, Prahova, Arges precum si in municipiul Bucuresti, autoturismul a fost descoperit pe 16 aprilie, in localitatea Agigea din judetul Constanta. Indiciile care a dus la identificarea autorilor au fost niste pete de singe descoperite in portbagajul si pe portiera masinii. Acestia au fost descoperiti zece zile mai tirziu dupa gasirea autorurismului: tranzactia fusese facuta de Vlad Scurtu. Barbatul a intrat repede in atentia politistilor: avea antecedente penale, il cunostea pe botosaneanul disparut de acasa. Insa, in primele declaratii acesta a negat ca ar sti ceva despre Daniel Mancas. De asemenea, cei patru au valorificat si alte bunuri pe care victima le poseda: un laptop si trei telefoane mobile.

Reconstituirea


Duminca, 29 aprilie, o echipa operativa din cadrul Politiei Iasi a venit la Suceava, împreuna cu un procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Iasi si au cerut sprijinul politistilor suceveni pentru a gasi cadavrul tinarului din Botosani, avind informatii ca acesta a fost îngropat în padurea de pe raza comunei Ciprian Porumbescu. In jurul orelor 11:00, criminalistii ieseni, ajutati de lucratori de la posturile de politie din comunele Ciprian Porumbescu, Ilisesti, Stroiesti si Moara, au gasit într-un sant cadavrul în stare de putrefactie al lui Daniel Mancas, acoperit cu frunze uscate si crengi. „Am fost solicitati la ora 9.00 duminica dimineata de cei de la Iasi ca vin in comuna. Pe la ora 11.30 l-am gasit. Au fost si civili care au cautat. Nu era ingropat, ci doar astupat cu pamint de flori. Noi nu stim nimic de ceea ce s-a intimplat, nici macar numele decedatului nu il stiu”, a declarat Barleanu, seful de post al comunei Ciprian Porumbescu.

Planul crimei a fost infapuit de Vlad si Mihaela. Odata ce l-au adus pe Mancas in apartamentul lor, l-au ucis cu peste zece lovituri de cutit dintre care una in cap si una in inima. „Si ea a lovit, alaturi de prietenul ei”, a precizat procurorul Victor Codreanu.

Victima, Daniel Mancas, incepuse in vara anului trecut o relatie Mihaela. In acelasi timp aceasta era iubita lui Vlad Scurtu-Irimia, cu care locuia in acelasi apartament. In luna octombrie a anului 2006, Vlad a aflat despre relatia Mihaelei cu Daniel Mancas si i-a spus acesteia ca i-a pus gind rau botosaneanului. Pe de alta parte, scinteia a izbucnit atunci cind Daniel i-a spus studentei ca nu intentioneaza sa divorteze, cu atit mai mult cu cit sotia sa urma sa nasca.

Planurile au fost puse in aplicare pe 9 februarie, cind victima a venit in Iasi si a acceptat invitatia amantei sale de a-i vizita apartamentul din Nicolina, unde l-au omorit.

Procurorii care se ocupa de anchetarea cazului sustin ca principalul mobil al crimei este gelozia iubitului fetei: „Amândoi au planificat savirsirea crimei. La mijloc s-a aflat atât gelozia prietenului, cit si faptul ca el voia sa puna mina pe masina victimei, un Audi A4 din 2002”, sustine seful echipei de procurori criminalisti care au anchetat acest caz, Victor Codreanu.


„Chichite avocatesti”


Desi cei patru au primit mandat de arestare pe o perioada de 29 de zile, duminica, 29 aprilie, doar doi dintre acestia au ramas in arestul politiei: Daniel Braescu, complice, si Vlad Scurtu-Irimia, autor. Celalalt complice, Alexandru Stan, a fost eliberat in cursul zilei de 30 aprilie, iar autoarea Mihaela Alina Horeanu, nu a putut fi arestata dintr-un viciu de procedura: avocatul acesteia, din oficiu, a uitat sa semneze niste acte, drept urmare mandatul de arestare a fost anulat, la fel si declaratiile date pina atunci. „Cei trei tineri au fost audiati si arestati, in urma declaratiilor lor. Toti au recunoscut fapta. Fata a fost audiata simbata. A fost pusa apoi in libertate cu restrictia de a parasi teritoriul Iasului. In zilele urmatoare ancheta va continua si se vor stabili verdictele si pedepsele care se cuvin”, a declarat purtatorul de cuvint al Inspectoratului de Politie al Judetului Iasi, inspector Marius Miron.

„Dupa putin timp de la crima, s-a mutat in Pacurari, unde are si acum un apartament. Cei trei au recunoscut absolut toate faptele, iar fata a spus chiar mai multe. Ea este cea care ne-a indicat locul unde se afla cadavrul. Cit despre hotarirea de punere in libertate, ea este ilogica, iar instanta a gresit mult prin aceasta. Eu am ramas stupefiat cind am vazut ca fata a declarat instantei chiar mai mult decit mi-a spus mie. Mie mi-a spus doar ca a dat cu bita de bassebal, dar nu mi-a spus de rana de la git, de cum a rasucit cutitul in gitul victimei pentru ca o deranja horcaitul”, a completat procurorul Codreanu.

La audierile efectuate de Parchetul de pe linga Tribunalul Iasi, tinara a recunoscut si a povestit autoritatilor intregul film al crimei.

Avocatul Dinu Serban invoca in aceasta situatie „niste chichite de avocatura”. De asemenea acesta considera ca organele de politie au savirsit un abuz prin faptul ca i-au luat declaratie fetei, iar din aceasta cauza tot ce a declarat politiei ea este considerat nul. Situatia se schimba in cazul audierilor de la Procuratura: „Nu stiu ce va stabili instanta, ea va hotari si pedeapsa. Pina atunci, insa, ea trebuie tratata ca orice cetatean cu drepturile sale. Pina la hotarirea definitiva ea este ca toti ceilalti. Nu am fost informat despre recursul referitor la punerea in libertate si nici nu cunosc cind si daca va putea fi arestata.

Faptul ca nu a prea dat pe la scoala nu este o proba. Sa inteleg ca toti cei care nu merg la scoala pot fi considerati criminali?”, a declarat avocatul Dinu Serban.

Deocamdata audierile s-au incheiat insa a fost inaintat un recurs deoarece autoarea este inca in libertate iar Curtea de Apel urmeaza sa dea un raspuns in trei zile de la data inaintarii acestuia. Atunci se va hotari daca Mihaela Alina Horeanu va fi arestata sau nu. In noaptea arestarii avocatul din oficiu si-a sunat clienta pentru a o avertiza sa nu dea nici un fel de declaratie.

Cei patru studenti sint acuzati de omor calificat cu premeditare riscind o pedeapsa de 25 de ani de inchisoare sau detentia pe viata.


„Eu stiam doar ca trebuie sa o tin in facultate cu pachet”

Mihaela Alina Horeanu este studenta in anul al II-lea Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, la Invatamint la Distanta. Ar fi trebuit sa fie in anul al treilea, insa a pierdut un an de studiu, motiv pentru care a trecut si la invatamint la distanta. „Am aflat despre subiectul acesta din presa. Nu pot sa fiu decit indignat ca astazi se suprevietuieste intr-un mediu concurential ucigind. Cei doi nu aveau nimic in comun cu mediul universitar. Fata nu era in anul III, avea o situatie dezastruoasa. Era inscrisa in anul 2004, a trecut si la ID, nu mai avea timp sa se preocupe de universitate”, spune rectorul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, prof. univ. dr. Dumitru Oprea.

Mihaela a fost infiata de o familie din Suceava la virsta de cinci ani, pentru a i se oferi o sansa deoarece provenea dintr-o familie fara posibilitati. Mama cesteia este stupefiata de faptele fiicei sale adoptive: „Momentan nu stiu nimic de ea. Am fost si noi la Iasi si am fost anchetati. Nu am avut niciodata probleme cu Alina. A fost si la corul Bisericii. Noi am vrut sa ajutam o familie necajita ca mama ei a murit. Eu stiam doar ca trebuie sa o tin in facultate cu pachet. Nu stiu ce facea ea si cu cine s-a asociat in timpul ei liber”, a declarat Maria Horeanu, mama fetei.

Acum Mihaela Horeanu este in libertate cu interdictia de a parasi judetul Iasi, pina la exprimarea hotaririi Curtii de Apel, aflindu-se in apartamentul din Pacurari. Cautata la aceasta adresa a refuzat sa deschida usa pentru a sta de vorba cu reporterii.

Cel de-al doilea autor, Vlad Scurtu-Irimia, iubitul Mihaelei, in virsta de 19 ani este tot din Suceava, student tot la distanta, la Facultatea de Informatica de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Acesta a absolvit Liceul de Informatica „Spiru Haret” din Suceava, fiind recunoscut ca elev foarte bun, mentinindu-se mereu printre primii zece din clasa.

***

In urma cercetarilor efectuate de autoritati, trei dintre studentii acuzati au fost descoperiti cu antecedente penale. Vlad Scurtu Irimia, Mihaela Alina Horeanu si Daniel Braescu sint anchetati si intr-un caz de inselaciune. Conform surselor din cadru Inspectoratului de Politie Iasi acestia au inselat o firma ieseana prin folosirea unor instrumente bancare si facturi fiscale falsificate, precum si identitati false. Din aceasta cauza, Scurtu-Irimia a mai fost o data arestat la Iasi pentru 29 de zile, dar ulterior a fost pus in libertate primind doar interdictia de a nu parasi tara. De asemenea, Vlad Scurtu Irimia este cercetat si intr-un dosar penal inregistrat la Parchetul de pe linga Judecatoria Suceava, sub acuzatia ca, impreuna cu un alt tinar, un galatean, a incercat sa insele cu aproape o jumatate de miliard de lei vechi o firma suceveana. Acuzatia este recenta, de pe 12 aprilie a.c. cind Irimia impreuna cu galateanul au incercat sa achizitioneze cu un cec falsificat 20 de tone de otel-beton, cu valoare de 457 de milioane de lei vechi. Dupa descoperirea infractiunii, politistii ieseni i-au dat pe cei doi pe mina judiciaristilor din Iasi.

Portret post-mortem

Daniel Mancas s-a nascut pe 23 septembrie 1975 in Botosani, a urmat cursurile Facultatii de Stiinte Economice a Universitatii „Petre Andrei” in perioada 2002-2006, luindu-si licenta in septembrie 2006, anul acesta inscriindu-se la un master de economie la Universitatea „Petre Andrei” din Iasi. A fost angajat la firma S.C. Termotehnica S.A. Botosani in iarna anului 2004. Era casatorit de opt ani, avea doi copii, o fetita in virsta de opt ani si un baietel de doar doua luni, care s-a nascut pe 26 februarie, adica la peste doua saptamini de la disparitia fostului director comercial.

Imediat dupa disparitia acestuia sotia sa a anuntat Politia, acesta fiind cautat in toata tara. „Acum nu mai e nimic de comentat. Eu am nascut un baietel dupa disparitia lui, pe care el nu l-a cunoscut”, a declarat Anisoara Mancas, sotia victimei, la doar o zi dupa ce trupul neinsufletit a fost adus in Botosani.

Daniel Mancas a ajuns in Botosani luni seara, 30 aprilie, si depus la Biserica Rosetti. Membri ai familiei , prieteni, cunoscuti si chiar necunoscuti s-au adunat atrasi de vilva facuta in presa. Mama si sotia victimei au stat aproape in permanenta la locul unde a fost depus Mancas.

„A terminat Marketing, era un baiat cuminte si nu a avut niciodata nici un fel de probleme. Familia nu stia si nici nu banuia nimic despre o aventura sau ceva de acest gen. Mergea destul de des la Iasi cu treaba, fiind la master. Il stiu de mic, fiind fiul verisoarei mele si nu a facut niciodata nici un felde probleme. Acum nu stiu ce ar mai fi de spus, a fost o crima odioasa”, spune unchiul victimei.

Colegii de serviciu ai lui Mancas si-l amintesc ca o persoana linistita si un familist convins: „Era un tip foarte de treaba si nu am avut probleme ca si coleg aici, si asa ca om nu era tipul care sa creeze probleme. Nu stiam nimic despre fata din Iasi, toate astea le-am aflat acum cind l-a gasit. Era un tip super se intelegea bine cu toti colegii, mi-a fost si coleg la tejghea, dupa aia a avansat, era director comercial. Ce era legat strict de serviciu stia sa se descurce cu noi, iar in afara serviciului era un om foarte de treaba. Cel putin din ce stiu eu, cu parintii se intelegea foarte bine, iar de amanta am auzit de la stiri. Dupa doua zile am aflat ca e disparut, l-a dat sotia la politie sa-l caute. Ma asteptam oricum, nu stiam nimic si ne faceam fel de fel de ginduri” spune colegul si prietenul sau, Florin Araritei.Comentarii


    Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile    Termeni si Conditii de Utilizare