WordPress

WordPress

when words are not enough for life

Parasutismul, sportul oamenilor cu bani
     media: 5.00 din 1 vot

postat de onishor in 2007-06-08 15:52

Avea 18 ani cind si-a descoperit pasiunea de a zbura. Acum este vicecampion si recordman national. „Parasutismul te intareste, te caleste ca om. E ca microbul aviatiei, odata ce te-ai apucat, nu mai scapi de el, vrei tot mai mult”, povesteste Sorin. De citiva ani este instructor la Aeroclubul Moldova, un antrenament care presupune „exercitiu fizic normal”. Are o mie sapte sute de zboruri, iar prima data cind a dat drumul la parasuta a fost in ‘91. „Aveam vreo 23 de ani. Se ivisera niste locuri la scoala de instructori. Prima data am zis ca nu fac asta.”

Sorin este tehnician metrolog, iar acum este si student in anul al doilea la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor. Alaturi de colegul sau de la Aeroclub, Andrei Gabriel, a participat la aproape toate mitingurile si demonstratiile de zbor din Romania. „Anul trecut am batut recordul national la lucru relativ pe cupola, detinut de echipa Iasului din '92. Acum l-am doborit la Suceava cu o echipa din care faceau parte si citiva oameni de la Iasi.”


„Sar la fiecare aniversare a casatoriei mele”


La nunta lui a incercat sa aterizeze impreuna cu sotia lui, si ea parasutista, insa nu a primit aprobarea primarului Simirad. „«Mai, voi vreti sa faceti circ aici!» mi-a spus Simirad atunci. Au venit toate televiziunile. De atunci sar in fiecare an de aniversarea noastra. Pe sotia mea am cunoscut-o tot pe aerodrom.”

Simte un fel de frica amestecata mai mult cu emotia de a ateriza intr-un loc nou. „Fiecare salt te incearca intr-un anume fel. N-ai mai sarit niciodata in locul acela”, povesteste instructorul amintindu-si de emotiile pe care le simte in fiecare an la salturile de Sfinta Parascheva sau cu alte ocazii in tara. „Cel mai deosebit este atunci cind te asteapta jos zeci de oameni, care poate n-au mai vazut pina atunci un parasutist zburind. Vin si te imbratiseaza, multi iti saruta miinile. Cind aterizez imi dau manusile jos tocmai de asta”, vorbeste si reconstruieste in minte imaginea acelor oameni, mimeaza gestul de a-si lepada manusile. Ochii ii lucesc si un zimbet de satisfactie si entuziasm ii lumineaza chipul. Cele mai dificile salturi sint pe relief. „Am sarit chiar pe marginea lacului Bicaz. Atunci chiar a fost o intimplare interesanta.” Pasiunea ii readuce in minte imagini si secvente. „Ne-am invirtit in aer pina cind unul dintre avioane a ajuns la limita de combustibil si atunci a trebuit sa aterizam pe apa. Pina la urma doar ne-am facut, dar de fapt am aterizat pe mal.”

Sorin Enghel spune ca acum parasutismul a devenit sportul oamenilor cu bani, tinind cont de faptul ca numai un echipament complet ajunge la 5000 de euro. El insa continua sa o faca din pasiune, impreuna cu elevii sai.


Comentarii


    Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile    Termeni si Conditii de Utilizare