WordPress

WordPress

when words are not enough for life

Deconspirarea dosarelor inseamna o sansa de moralitate pentru intreaga clasa politica
     media: 5.00 din 1 vot

postat de onishor in 2007-03-28 14:52
"S-ar putea ca la ora actuala sa gindim prin prisma sustinerii de care se bucura Basescu"

R: Avind in vedere situatia politica actuala si jocurile de pe scena politica, care credeti ca ar fi omul care l-ar putea invinge pe Basescu in alegeri?

Ioan Talpes: Asta este o chestiune care se poate pune abia peste trei ani. Daca noi ne preocupam de chestiunea asta acuma inseamna ca iar facem ceva care n-ar trebui sa-l facem. Haideti sa ne gindim la 13 mai, haideti sa ne gindim cum se rezolva criza care este clar in desfasurare la ora actuala si apoi vom vedea noi ce se va intimpla cu presedintele. Stiti de ce? Pentru ca s-ar putea ca la ora actuala sa gindim prin prisma sustinerii de care se bucura Basescu, si este evidenta aceasta sustinere, iar peste trei ani, cine stie, s-ar putea sa nu se mai bucure de atita sustinere. Si atunci ar putea unul dintre cei care se anunta ca doresc sa participe la aceasta actiune, cred ca daca partidul ma deleaga si eu voi participa. Deci m-ati pune intr-o situatie usor dificila, sa anunt de pe acuma ca il voi invinge pe Basescu.

R: Gindindu-ne la scandalul in care este implicat acum Calin Popescu Tariceanu , cel cu biletul catre presedinte, ar fi necesara demisia premierului?

I.T.: Asta partidul domniei sale trebuie sa decida. Cert este ca pina acuma nu s-a evidentiat prin nici o actiune care ar putea fi invocabila, de prim ministru Se vorbeste despre faptul ca Romania a performat si a ajuns in Uniunea Europeana. Daca dumneavoastra intrebati pe cineva din Guvern, dar sa intrebati direct si foarte clar: "Domnule, ce-ati facut in aceasta perioada?"…Nu stiu daca nu e nimic altceva decit o continuare de program care a fost declansat in perioada de dinainte de 2004. Nu s-a facut nimic altceva decit sa se continue acele programe. Daca spune cineva ca s-a facut asta, asta, atunci eu sint gata sa vin in fata dumitale si sa raspund cerindu-mi chiar scuze.
"Niciodata nu am lansat o actiune fara reusita"

R: Uniunea Populara Social Crestina si-a intocmit listele pentru alegerile pentru Parlamentul European din 13 mai 2007?

I.T.: Da, avem o lista. Deocamdata nu ne-am intilnit cu totii. Vom avea aceasta intilnire pe 10 februarie, si atuncea vor veni aceste propuneri de la toate partile tarii. Bineinteles ca ne propunem ca sa alegem pe acei oameni care realmente ne pot reprezenta si acre sa reprezinte in acelasi timp o provocare. O provocare chiar prin modul lor de a fi, o provocare chiar prin modul lor de a privi aceasta lume, o provocare chiar prin zona de unde vin.

R. : Care sint planurile UPSC cu care isi prezinta candidati la Parlamentul European?

I.T.: Cu acelea a dobindirii unei identitati reale. Un partid are o identitate reala atunci cind este confirmat de votul alegatorilor. Or, pentru noi 13 mai inseamna asa ceva. Va dati seama ca e si un risc ca noi ne lansam acuma. Noi puteam sa anuntam acuma ca renuntam la 13 mai, ca de-abia sintem in asta...deci nu vom participa. Nu. Si chiar mai mult vrem sa participam ca partid cu lista proprie. Este o provocare.

R.: Pentru uniunea Populara social Crestina sau si pentru celelalte partide concurente?

I.T.: Cred ca daca este pentru noi este si pentru celelalte partide. In mai mica masura ei se considera puternici la ora actuala, dar eu cred ca cei care sint in fruntea acestor partide, ma cunosc demult si stiu ca niciodata nu am lansat o actiune fara reusita.

"Trebuie neaparat ca pina la alegerile din 2008 sa se faca curatenie"

R.: Care este importanta, periculoasa sau benefica, a desconspirarii fostilor colaboratori cu Securitatea, chiar si referindu-ne la presa?
I.T.: Nu mai este nimic periculos, totul este benefic. Periculos ar fi fost in peiroada pina a intra noi in NATO, pina a intra in Uniunea Europeana, acuma nu. Acuma este o intrare in normalitate despre care eu vorbesc cu insistenta. In acelasi timp ce inseamna chestiunea aceasta? Inseamna o sansa de moralitate pentru intreaga clasa politica. Pentru ca, evident, cei care au colaborat, si care pot sa-ti dau exemplu din experienta mea. Unii dintre ei au fost, cum sa spun, de o duritate extrema la adresa lui Ioan Talpes, ati vorbit de presa. Domnul Ivanciuc, aproape nu esxista la Catavencu ca sa nu vorbeasca despre Ioan Talpes. pur si simplu inventa. A pierdut un proces, il are pe al doilea acuma, dar el continua. De ce continua? Pentru ca el raspundea pe fond unei obligatii pe acre o avea fata de o personalitate care stia conditia lui de colaborator cu securitatea. Ma intelegeti? Astfel nu poate sa fie o politica morala, pentru ca dumitale, de exemplu, citind la Iasi, categoric nu il stiai pe Talpes, categoric nu stiai ce face. Ziceai, "uite, ba ce face ala!" sau uite despre ce e vorba cu ala real! Asa s-a intimplat in toata tara si vreau sa va spun ca nu e un caz singular domnia sa, sint "n" cazuri. Eu cred ca mass media trebuie sa se curete de asa ceva, pentru ca nu e admisibil. Eu l-am intrebat si o sa-l intreb mereu: cine i-a dat ordin sa ma atace in continuu. Pentru ca ce ar fi avut el care niciodata nu a putut sa demonstreze nici cea mai mica alegatie...ma scuzati, daca ar fi fost acuzatie nu ar fi avut cum sa o demonstreze, nici cea mai mica afirmatie la adresa mea. Deci, sa-l crezi nebun? Nu. Nu va vorbesc cit de nociv este in politica, pentru ca persoane care au astfel de mosteniri sau astfel de situatii de dependenta pot fi dirijati in Parlament sa voteze contra intereselor partidului sau celor reale. Pot fi dirijati la prim ministru sa accepte sau sa promoveze o lege sau altceva. Deci noi avem, vreau sa si repet acest lucru...sansa noastra este sa lichidam cu dosariada. Dosariada se va lichida numai cind toate dosarele vor fi deschise.

R.: Cind s-ar putea intimpla asta?

I.T.: Eu ma voi zbate ca si anul acesta sa fie un an efectiv in aceasta actiune de desecretizare si de deconspirare pentru ca este necesara. Trebuie neaparat ca pina la alegerile din 2008 sa se faca curatenie. Eu nu spun ca acestia nu au dreptul sa participe la alegeri. Pot sa participe! Dar sa stie alegatorii ca ei au facut asta. Sa stie ca au incalcat propriul lor juramint, sa stie ca au mintit.

R.: Care este situatia actuala a jurnalistilor care sint in slujba serviciilor secrete?

I.T.: La ora actuala nu exista servicii secrete care sa nu aiba jurnalisti in slujba. Problema este daca acesti jurnalisti sint dirijati spre viata politica ceea ce este grav. Niciunde nu se petrece asta in tarile civilizate sau daca sint dirijati intr-o lume foarte laxa ca aceasta in care ne aflam noi acuma si in care sesizeaza si eu sa zicem care este stilul lumii respective, care sint proiectele lumii respective si chiar promoveaza imagini pozitive. Ma intelegeti?

R.: Faceati referire la dictonul latin "Pentru a schimba lumea, incepe cu tine!". Cum ati inceput dumneavoastra schimbarea?

I.T.: In primul rind facind ceea ce spun si asta pentru mine este, as putea spune, conditia fundamentala a existentei mele. Cred ca ceea ce spui trebuie sa si faci si niciodata sa nu promiti ceea ce nu poti. Si cred ca acesta va trebui sa ni-l asumam cu totii. Sintem intr-o lume care ne ofera multe solutii, multe variante, multe formule si in acelasi timp provocari, daca nu sintem constienti ca trebuie sa ne argumentam fata de ceilalti ca sintem parteneri reali iar un partener real nu este decit acela care isi respecta cuvintul, acela care respecta intelegerea, acela care respecta proiectul la care s-a angajat. Noi asta trebuie sa invatam.

Curriculum Vitae

Senatorul de Caras Severin Ioan Talpes, a absolvit in 1970 facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti, iar in 1980 Scoala de ofiteri avtivi "Nicolae Balcescu" din Sibiu. tot in 1980 si-a luat doctoratul in istorie. In perioada 1977-1988 a lucrat ca cercetator stiintific si apoi ca ofiter MApN la Centrul de Studii si Cercetari de Istorie si Teorie Militara din Bucuresti.
In iulie 1990 Ioan Talpes devine consilier al presedintelui Ion Iliescu. Pe 9 aprilie 1992 devine director al Serviciului de Informatii Secrete (SIE) inlocuindu-l pe Mihai Caraman, pina pe 31 iulie 1997 cind demisioneaza.
In perioada noiembrie 1997-decembrie 1998 a ocupat functia de ambasador al Romaniei la Sofia. Din ianuarie 1999 pina in noiembrie 2000 a fost consilier personal al fostului presedinte Ion Iliescu.
In martie 2004 a ocupat functia de ministru de stat fara portofoliu pentru coordonarea domeniilor Apararii, Justitiei si Integrarii Europene.
Din 2004 pina la Congresul PSD din 2005 a fost memru PSD iar pina in toaman anului 2006 a fost independent.
In februarie 2006 si-a exprimat dorinta de a se inscrie in Partidul National Taranesc Crestin si Democrat, condus de gheorghe Ciuhandu, insa cererea i-a fost respinsa.

Comentarii


    Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile    Termeni si Conditii de Utilizare